Як убезпечити себе від інсульту: профілактика інсульту

Серед серцево-судинних захворювань друге місце після інфаркту займає інсульт. Він довго не проявляється, але різко б'є. Це може статися, якщо людина не звертає уваги на своє здоров'я.

Інсультом називають гостре порушення мозкового кровообігу. Близько 15% інсультів відбувається при розриві судин та крововиливі в мозок. 85% розвиваються від нестачі постачання кров'ю ділянок мозку (закупорка чи спазм судин). Після перенесеного інсульту може знадобитися реабілітація після інсульту - послуга, яку надає наш пансіонат.

 Головними причинами інсульту вважають гіпертонію, цукровий діабет, підвищений холестерин. Імовірність виникнення інсульту збільшується у людей похилого віку, у чоловіків він розвивається частіше. До інсульту часто призводять судинні бляшки. Їхньому виникненню сприяє зловживання продуктами, які містять насичені жири, трансжири. При цьому частки поганого холестерину закріплюються всередині судин на їх стінках, утворюючи бляшки, що поступово ростуть.

Як профілактичні заходи необхідно відмовитися від вживання алкогольних напоїв, куріння, більше рухатися, контролювати тиск, рівні цукру та поганого холестерину. Важливо дотримуватись принципу правильного харчування. Рекомендується проходити щорічний огляд у лікаря, менше нервувати. І обов'язково більше рухатись. Вважається, що якщо людина робить менше 5-6 тисяч кроків на день, то вона веде сидячий спосіб життя. Підтримають судини у хорошому стані помірні силові вправи та кардіотренування.

Допомогу у захисті судин надасть правильне харчування. Зміцнять судини продукти, у яких багато вітаміну С, антиоксидантів. Поліфеноли також є важливими для судин. Найбільше їх міститься у червоних плодах. Але ці речовини руйнуються за високої температури. Тому краще такі продукти споживати свіжими. Вони збережуть все корисне. Крім того, в овочах і фруктах багато клітковини, яка вбирає жири ще в кишечнику.

За еластичність судин відповідають поліненасичені жирні кислоти. Вони містяться у рибі, рослинних оліях, горіхах. Зробить судини міцніше вітамін К. Особливо багато його в овочах із зеленим забарвленням. Трохи менше у телятині, баранині. Оздоровлять внутрішню поверхню судин продукти, що містять вітаміни Е та А (морква, зелені овочі, персики, яловича печінка, яєчні жовтки, сир, твердий сир, арахісове масло).

Будинок для людей похилого віку Пори Року особливу увагу приділяє харчуванню літніх постояльців.

Профілактика інсульту є дуже важливою. Головне при цьому – вести здоровий спосіб життя, контролювати перебіг існуючих хвороб, правильно харчуватися.