Раціон хворого після інсульту
Інсульт - важке захворювання, після якого пацієнт потребує тривалого відновлення. Важливу роль в прискоренні процесу одужання відіграє харчування хворого.
1. Максимально виключіть жири з раціону, особливо тваринного походження, для профілактики атеросклерозу. Складіть раціон з «легких» продуктів, які максимально просто і швидко засвоюються організмом.
2. Готуйте страви в рідкій консистенції, без грудочок. Подавайте їжу поступово і дрібними порціями.
3. Кладіть їжу в рухому частину рота і уважно стежте за тим, щоб хворий ретельно пережовував і ковтав їжу.
4. Переконайтеся, щоб після годування в роті не залишилося їжі, щоб уникнути асфіксії.
5. Перед прийомом їжі посадіть хворого прямо - це полегшить йому процес ковтання.
6. Прибирайте слину, якщо вона потекла з паралізованої частини рота, щоб уникнути подразнень. При необхідності, змащуйте шкіру кремом.
І постарайтеся бути максимально уважними та терплячими. Пам'ятайте, що хворому зараз дуже нелегко, і його життя і самопочуття багато в чому залежать від вашого ставлення і грамотних дій.